Cukrzyca jest jedną z grup chorób, w których postępowanie dietetyczne ma największe znaczenie. Niestety, mimo powszechnego występowania tego schorzenia w polskiej populacji, pacjenci diabetologiczni często nie do końca wiedzą, co powinni jeść, by móc odpowiednio kontrolować poziom glukozy we krwi oraz zapobiegać występowaniu groźnych, często zagrażających życiu powikłań.
Na jakie produkty należy uważać przy cukrzycy?
Przede wszystkim warto wyeliminować z diety słodycze lub znacząco ograniczyć ich spożycie. Dobrym rozwiązaniem w przypadku trudności z porzuceniem nawyku jedzenia słodkich przekąsek, może być zastąpienie ich – przynajmniej częściowo – produktami, które w składzie zamiast cukru mają jego zdrowsze zamienniki – takie jak ksylitol, czy glikozydy stewiolowe (substancje te nie wpływają na wzrost poziomu cukru we krwi).Produktami, które bardzo szybko powodują niekorzystny wzrost poziomu glukozy we krwi są napoje i soki owocowe – nawet te niesłodzone. Zaleca się, by całkowicie wyeliminować je z diety cukrzyka, ponieważ zawarte w nich cukry bardzo szybko przedostają się do krwiobiegu, powodując hiperglikemię.
Łącz w posiłkach węglowodany z białkiem i tłuszczem
Białko i tłuszcz są składnikami odżywczymi, które spowalniają wchłanianie węglowodanów. Przełóżmy tę zasadę na praktykę. Jeśli zjesz posiłek, który będzie zawierał praktycznie same węglowodany (np. mus z bananów i jabłka) to cukier zawarty w tym posiłku od razu wchłania się do krwi. Twój poziom glikemii osiągnie szybko bardzo wysoki poziom. Co się stanie, jeśli dodasz do musu z bananów i jabłka dodasz jogurt naturalny i trochę orzechów (źródło białka i tłuszczów)? Wchłanianie całego posiłku będzie stopniowe i dużo wolniejsze – nie osiągniesz tak wysokich poziomów glukozy we krwi jak w pierwszym z omawianych przypadków. Dbaj więc o to, żeby w każdym twoim posiłku znajdowały się wszystkie podstawowe składniki odżywcze: białko, węglowodany, tłuszcze.